SON DAKİKA
hava

Psikologların Tasası, Meslek Yasası!

Son Güncelleme :

17 Ağustos 2022 - 20:00

/ 183.465 kez okundu.
Psikologların Tasası, Meslek Yasası!

Psikologların Tasası, Meslek Yasası!

Psikologların derdi olmaz diye düşünüyoruz ancak onların büyük bir derdi var Sahte Psikologlar/ Dolandırıcılar…

Haber:Baran ŞEKER

Uzman psikolog Ömürcan Bozkuş uyardı!

Dolandırıcılar kendilerini gerçek psikolog gibi tanıtıp hem sizin paranızı alıyor hem de umutlarınızla oynuyorlar.

Dolandırıcılardan korunmanın 3 yolu:

1- Psikolog diye gittiğim kişinin “psikoloji lisans diploması” var mı?
2- Hangi eğitimleri ne zaman almış ve nerelerde çalışmış?
3-Kullandığı yöntemler bilimsel mi?

Psikolog hizmeti aldığınızda geleneksel kurallar vardır: Örneğin; seans süreleri ortalama 50-60 dakika arasındadır, bu süreden kısa veya çok uzun süren, 3-5 saat, terapi yaklaşımları iyice sorgulanmalıdır. Seans ücretleri bölgeden bölgeye ve psikologtan psikologa değişmektedir. Fakat ortalama piyasa fiyatları bellidir, seçeceğiniz psikologun ücreti buna yakın olmalıdır. Çok düşük fiyatlar ya da aşırı yüksek fahiş rakamlara şüphe ile yaklaşmalısınız.

Ayrıca hiçbir bilimsel yöntem size mucizeler vaat etmez, eğer mucizeler vaat eden bir yöntemden bahseden bir psikologla karşılaştıysanız o kişinin diplomasını muhakkak sorgulayın. Diplomalı mucizeler vadedenler de yok değil maalesef, bu kişilerin de etik çalışmadıkları rahatlıkla söylenebilir. Bilimsel yöntemler mucizeler sunmaz.

Bir psikolojik probleme hemen sahip olamadığınız gibi çözümünün de hemen olmasını beklememelisiniz. Hastalar/ Danışanlar umut arayışı içerisinde hemen problemlerini çözmek isterken dolandırıcıların ağına takılıyorlar. Dolandırıcılar da umut sömürmeyi iyi bildikleri için “tek seansta çözüm”, “bilinçaltı temizliği” gibi olanaksız bilim dışı reklamlarla kendilerine kurban bulmakta zorlanmıyorlar.

Tüm bu bahsettiklerime ek olarak problemlerin tamamına yakını aslında Psikolog Meslek Yasası olmayışından kaynaklanıyor. Biz psikologların Türkiye’de meslek yasası bulunmamaktadır, bu da dolandırıcılar için bir nemalanma kaynağı oluşturmakta. Çoğu kişi bu durumu bildiği için diploması olmadığı halde psikoloji sektörüne giriş yapıyor. Vatandaşlarımızı sahte psikolog dolandırıcılığına karşı uyarıyor, Psikolog Meslek Yasası için TBMM’nin adımlar atmasını bekliyoruz.

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.