SON DAKİKA
hava

Kepenkler birer birer kapanıyor

Son Güncelleme :

28 Ocak 2021 - 10:56

/ 17.747 kez okundu.
Kepenkler birer birer kapanıyor

Pandeminin yıkıcı etkileri ekonomiyi daha çok zor durumda bırakmaya başladı. Şanlıurfa genelinde birçok iş yeri kepenk kapatmak zorunda kaldı. Esnaf dertli.

Bir yıldan fazla bir zamandan beri süren pandemi sağlığın yanı sıra dünya ekonomisine de büyük darbe vurdu. Özellikle ekonomik anlamda geçmişteki faiz ve döviz mağduru olan esnafların birçoğu pandemi döneminde iflas bayrağını çekti.

Ekonomik destek konusundaki yapılan açıklamalar ve esnafa verilen destekler de etkili olmadı. Esnaflar bankalara olan kredi borçlarının yanı sıra vergi ve SGK borçlarının yapılandırılmasına rağmen desteğin yeterli gelmediğini ve yapılandırmaların ve ertelemelerin müşteri akışı olmaması nedeniyle ödeme yapma konusunda zorlandıklarının altını çizdiler.

Şanlıurfa da onlarca dükkân kapalı durumda

Ekonomik krizin ardından pandeminin yıkıcı etkilerini yaşadıklarını söyleyen Şanlıurfalı esnaflar, her gün onlarca dükkânın kepenk kapattığını ve devir bile yapamadan iş terki vermek ve işsizler kervanına katılmak zorunda kaldıklarını söylediler.  

Gıda sektörü SOS veriyor

Özellikle pandeminin ardından başta gıda sektörü olmak üzere birçok alandaki iş terklerinin Şanlıurfalı esnafları derinden etkilediği gözlendi. Restoran ve kafelerin kapalı olması ve bununla birlikte çalışanların işsiz kaldığını belirten Şanlıurfalı esnaflar; “Yüzyılın adeta kıyametini yaşıyoruz. Son 3 yılda ülke olarak bizlerin yaşadığı sıkıntılar dünya tarihinde adeta kara bir olay olarak yerini alacaktır.

Büyük umutlarla başladığımız işlerimiz, ne yazık ki son 3 yılda adeta yerin en alt seviyesine kadar geriledi. Ekonomik yıkımın etkilerini daha üzerimizden atamamışken ne yazık ki birde dünyayı etkisi altına alan bir pandemi belasıyla karşı karşıya kaldık.

Elimizde avcumuzda hiçbir şeyimiz kalmadı. Bankalara olan kredi borçlarımızı bile ödeyemez hale geldik. Adeta 25 santimlik bir kutu içerisinde sağa sola dönmeye çalışıyoruz ve bu kutu gittikçe daralarak bizleri etkiliyor.”

Esnaf mevsimlik işçilik yapıyor

Ekonomik kriz ve pandeminin Şanlıurfa esnafını olumsuz etkilediğini belirten esnaflar; “Kocaman umutlarla büyük sermayeler bağlanarak açılan iş yerlerine elinde avucunda ne varsa döken esnaflarımızın çoğunluğu iflas ederek kepenk kapatmak zorunda kaldılar.

Kapanan dükkanların sahipleri ailelerinin geçimlerini sağlamak için bu defa mevsimlik işçi olarak başka illerde çalışmaya başladılar. Birçok esnaf aileleriyle sıkıntılar yaşadı ve boşanmalarla sonuçlanan durumlarla karşı karşıya kaldılar.

Destek paketleri yeterli değil

Destek paketlerinin yanı sıra vergi affı ve SGK affının gündeme gelmesi gerektiğini belirten esnaflar; “Sadece öteleme veya destek paketleri ile değil, iş akışı ve müşteri potansiyeli olmadığı için biz esnaflar sürekli olarak borçlarımıza yenisini katmak zorunda kalıyoruz. Bizlerin sorununa acil bir çözüm aranıyorsa o çözüm oldukça kolay. Esnafın büyük oranda vergi borçlarına af getirilmeli ve bununla birlikte SGK ve BAĞKUR prim borçlarının da geriye çekilip birçoğunun affedilmesi bizler için en azından biraz rahatla ortamı oluşturur. Bir an önce bu konularda devletin büyük bir önlem alması gerektiğini düşünüyoruz.” şeklinde konuştular.

Haber: İbrahim UYGUR

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

ÇOK KAZANANLAR

    ÇOK KAYBEDENLER

      İŞLEM GÖRENLER