DOLAR 28,9919 % 0.23
EURO 31,2252 % -0.16
GRAM ALTIN 1.866,62 % -1,07
ÇEYREK A. 3.051,92 % -1,07
BITCOIN 1.278.267 0.292
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava

Son dakika… Türkiye’nin gözü Karadeniz kıyısında! Tarihi buluşmaya saatler kaldı

Suriye’deki iç savaşın bitmesinde bir kilometre taşı olması beklenen Erdoğan-Putin-Ruhani görüşmesi, Rusya’nın Soçi kentinde bugün gerçekleşiyor. İlk kez bir araya gelen Türkiye, Rusya ve İran liderleri, Suriye Halkları Kongresi’ne kimlerin katılacağını belirleyecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan, terör örgütü YPG’nin masada olmasının kesinlikle kabul edilmeyeceğini açıkladı.Dün ABD lideri Trump’la telefonda bir saatten uzun konuşan Putin, bugün özel temsilcilerini Suudi Arabistan’a gönderiyor.

Son Güncelleme :

22 Kasım 2017 - 12:44

/ 69 kez okundu.
Son dakika… Türkiye’nin gözü Karadeniz kıyısında! Tarihi buluşmaya saatler kaldı

İç savaş ülkesi Suriye’de ateşkes bölgeleri ilan ederek silahları susturan Türkiye, Rusya ve İran, bugün tarihi bir buluşmaya imza atıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya lideri Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Karadeniz kıyısındaki turistik kent Soçi’de öğleden sonra 16.00’da bir araya gelecek. Randevuyla liderler ilk kez bir üçlü zirvede bir araya gelmiş olacak.

Erdoğan, Putin ve Ruhani’nin zirvenin ardından saat 17.30’da bir basın toplantısı düzenlemesi bekleniyor. Liderler daha sonra akşam yemeği yiyecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, saat 15.00’da İran lideri Ruhani ile bir öngörüşme gerçekleştirecek.

Soçi zirvesinin en önemli gündem maddesi, Suriye Halkları Kongresi’ne kimlerin katılacağı. Terör örgütü PKK’nın Suriye uzantısı YPG’yi daha önce kongreye davet eden Moskova, Ankara’nın tepkisi üzerine organizasyonu ileri bir tarihe ertelemişti.Erdoğan duyurdu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün Ankara’da “Soçi’de yarın Rusya ve İran ile üçlü zirve gerçekleştireceğiz. Çok önemli görüşmeler yapacağız” dedi.

Erdoğan, YPG’nin Suriye’nin geleceğinde söz sahibi olmasının kabul edilmeyeceğini net şekilde açıkladı. Erdoğan, “Türkiye olarak biz, terör örgütlerinin olduğu masada kesinlikle olmayız. Bu, Cenevre için de geçerli Astana için de. Buralara bir terör örgütünün katılmasını kabul edemeyiz” diyerek Ankara’nın pozisyonunu ilan etti.

Zirvede ayrıca çatışmasızlık bölgelerindeki terör örgütü El Nusra’nın nasıl saf dışı bırakılacağı, insani yardım ulaştırılması ve siyasi çözüm için atılacak adımlar da masaya yatırılacak.

Üç ülkenin dışişleri bakanları hafta sonu Antalya’da bir hazırlık toplantısı yaptı, yol haritası belirledi.

Genelkurmay başkanları da dün Soçi’de bir araya gelip konunun askeri başlıklarını ele aldı.Esad’ı ağırladı

Rusya lideri Putin, Şam rejiminin lideri Beşar Esad’ı önceki gün Soçi’de ağırladı. Görüşmede siyasi sürecin başlatılması için mutabık kalındı.

İç savaşın başlangıcından bu yana ikinci kez yurt dışına çıkan Esad, siyasi çözüm isteyen tüm taraflarla masaya oturmaya hazır olduğunu söyledi. Esad, ilk ziyaretini yine Rusya’ya 2015’te yapmış ve Putin’le Moskova’da buluşmuştu.Bir saatten uzun konuştular

Putin dün de ABD lideri Donald Trump’la bir saatten uzun süren bir telefon konuşması yaptı. Beyaz Saray ve Kremlin, liderlerin siyasi çözümü ele aldıklarını ve Cenevre görüşmelerine açık destek verdiklerini duyurdu.

Bugün Suudi Arabistan’a özel temsilcilerini gönderen Rusya lideri Putin, hafta içinde ayrıca Suriye’deki aktörler arasında yer alan Katar’la da temasa geçti.Silahlar sustu, yeni dönem başladı

Türkiye, Rusya ve İran, iç savaşın neredeyse yedinci yılını bitireceği Suriye’de önce çatışmasızlık bölgeleri belirlemiş, ardından da peş peşe ateşkes ilan etmişti.

Üç ülke, muhaliflerin kontrolündeki en büyük vilayet olan İdlib’e gözlemci asker göndermeye hazırlanıyor. Türk ordusu, Ekim ayından bu yana İdlib’de keşif yapıyor.

 

KAYNAK:MİLLİYET

EDİTÖR:ABDULLAH YİĞİT

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.