SON DAKİKA
hava

Bilim insanları beynin yaşlanmasını tersine çevirebileceklerini duyurdu: 30 yıl gençleşme görüldü

Son Güncelleme :

20 Ağustos 2023 - 15:08

/ 37.464 kez okundu.
Bilim insanları beynin yaşlanmasını tersine çevirebileceklerini duyurdu: 30 yıl gençleşme görüldü

Uluslararası araştırmacılardan oluşan bir ekip, beyin yaşlanmasını onlarca yıl geriye çevirmenin yolunu keşfettiklerini duyurdu. Bilim insanları, kandaki PF4 proteinin çoğaltılmasının, beyin fonksiyonlarında yaklaşık 30 yıllık bir gençleşmeye neden olabileceğini açıkladı. Şu anda hayvanlar üzerinde yapılan çalışmaların insanlar üzerinde de gerçekleştirilmesi bekleniyor.

ABD’den San Francisco’daki California Üniversitesi (UCSF) ve Avustralya’daki Queensland Üniversitesi’nden bilim insanları, kanda doğal olarak bulunan bir protein olan PF4 verildiğinde, yaşlı farelerin bilişsel fonksiyonlarının orta yaş keskinliğini geri kazandığını ve genç farelerin daha akıllı hale geldiğini buldu.Araştırmacılar PH4’ün 70 yaşındaki bir insana eşdeğer olan iki yaşındaki fareler üzerindeki etkilerini inceledi ve bilişsel işlevlerinin  40 yaşındaki bir insanınkine geri döndüğünü söyledi.Uzmanların belirttiğine göre, trombositler (PLT olarak da adlandırılan trombositler, kanda çeşitli kimyasal reaksiyonların yürütülmesini sağlayan hücrelerdir.) tarafından yapılan bir kan hücresi olan PF4, bağışıklık sistemini sakinleştiriyor ve böylelikle beyin ve vücut yaşlanmasına yol açan iltihaplanmayı durdurarak beyin fonksiyonlarının yenilenmesine yardımcı oluyor.
Bilim insanları ayrıca bir gen olan klotho’nun vücuda daha fazla PF4 salgılanmasını sağladığını keşfetti.
PLT (TROMBOSİT) NEDİR? PLT DEĞERİ KAÇ OLMALIDIR?UCSF Bakar Yaşlanma Araştırma Enstitüsü’nden çalışmanın kıdemli yazarı Saul Villeda, “yaşlı farelere genç farelerin kanını enjekte etmeyi, klotho aktarmayı denedik ve yaşlı farelere egzersiz yaptırdık. Bunların hepsi yaşlı hayvanların bilişsel fonksiyonlarının gençleşmesinde katkı sağladı.PF4 proteinin ise ibu gençleşmenin arkasında olan madde olduğunu yeni keşfediyoruz.” ifadelerini kullandı.UCSF’de nöroloji profesörü olan ve klotho’nun etkilerini inceleyen araştırmacılardan Dr. Dena Dubal ise şunları söyledi:

YORUM ALANI

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.